Onlinefarmakeio24
Ελληνικός Αριθμός:
Διεθνές τηλέφωνο:
Ισχυρή στύση
Kαλή τιμή
Χάπια ΣΔ

Χλαμύδια: Συμπτώματα, μετάδοση, φάρμακα και θεραπεία σε γυναίκα και άντρες

Από τις πρώτες στιγμές της ερωτικής μύησης, όλοι γνωρίζουν ότι το σεξ πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. Αυτό που συμβουλεύει κάθε γονέας όταν το τέκνου του νιώσει τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, είναι να χρησιμοποιήσει το λαστιχένιο σκουφάκι που θα τον ή την προφυλάξει από πολλές κατοτοπιές και στραβοπατήματα. 

Μια από τις κοινότερες τέτοιες παθήσεις σε νεαρή ηλικία είναι τα χλαμύδια. Πρόκειται για αναερόβια βακτήρια που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των κυττάρων και χωρίζονται σε δύο γένη: Αυτά που ευθύνονται για τα ΣΜΝ και ενδέχεται να είναι η γενεσιουργός αιτία για σοβαρές επιπλοκές που φτάνουν μέχρι τη στειρότητα και το γένος Chlamydophila, μεταξύ των οποίων τα χλαμυδόφιλα Psittaci, που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία και φαρυγγίτιδα, μεταξύ άλλων.

Ποια συμπτώματα έρχονται μαζί με τα χλαμύδια;

Συνήθως όσοι προσβάλλονται από χλαμύδια δεν δείχνουν κανένα σημάδι της λοίμωξης. Αυτό ισχύει για το ογδόντα τοις εκατό των γυναικών και το πενήντα τοις εκατό των αντρών, όπως αναφέρεται σε μελέτη Ολλανδών ερευνητών, στην «Επιθεώρηση ΣΜΝ και AIDS» στο τεύχος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013. Αυτοί εξέτασαν την την παρουσία συμπτωμάτων σε μια ομάδα γυναικών, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τα χλαμύδια συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μία με τέσσερις εβδομάδες μετά την επαφή χωρίς προφυλακτικά μέσα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και αρκετούς μήνες αργότερα. Σε ότι αφορά το γυναικείο φύλο, μπορεί να παρατηρηθούν κάποια ή όλα από τα εξής: πόνος κατά την ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή την ηβική χώρα, αιμορραγία εκτός περιόδου.

Ποια συμπτώματα προκαλούν τα χλαμύδια στους άντρες;

Όπως προαναφέραμε, οι μισοί περίπου από τους άντρες που έχουν κολλήσει χλαμύδια, δε θα το καταλάβουν ποτέ. Οι υπόλοιποι μπορεί να παρατηρήσουν επίπονη διαδικασία ούρησης, εκροή υγρού από την κορυφή του πέους ή τσούξιμο στην ουρήθρα. Εάν δε διαγνωστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή η μόλυνση, τα χλαμύδια μπορεί να εξαπλωθούν στους όρχεις και στην επιδιδυμίδα, προκαλώντας επιδιδυμο-ορχίτιδα. Αυτά τα χλαμύδια συμπτώματα στους άνδρες αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβλημάτων γονιμότητας. Μια άλλη πιθανή επιπλοκή, συχνότερη στους άρρενες, είναι το σύνδρομο Reiter ή αντιδραστική αρθρίτιδα, η φλεγμονή δηλαδή των αρθρώσεων ή των ματιών (επιπεφυκίτιδα).

Πως συντελείται η μετάδοση στα χλαμύδια;

Αυτά τα βακτήρια είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά καθώς από τη στιγμή που θα μπουν μέσα στο κυταρρόπλασμα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στους νέους μέχρι τα μέσα της δεύτερης δεκαετίας της ζωής τους, όταν είναι σεξουαλικά δραστήριοι και δεν τηρούν αυστηρά την επιτακτική ανάγκη χρήσης προφυλακτικού. Πράγματι, το σεξ χωρίς προφύλαξη, με κολπική, πρωκτική ή στοματική συνουσία είναι ο κύριος τρόπος για τη χλαμύδια μετάδοση. Τα βακτήρια του γένους Chlamydia μεταδίδονται και μέσα από τα σωματικά υγρά, αλλά δεν κολλάνε από κοινή χρήση τουαλέτας ή επαφή με αντικείμενα.

Ποιους κινδύνους προκαλούν τα χλαμύδια στη γυναίκα;

Τα χλαμύδια στη γυναίκα είναι μια νόσος που μεταδίδεται δια της γενετησίας πράξης η οποία εύκολα θεραπεύεται. Όμως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να εξαπλωθούν στη μήτρα ή τους ωαγωγούς της ωοθήκης (σάλπιγγες) και να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου. Άλλες πιθανές καταστάσεις υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι περιηπατίτιδα (σύνδρομο Φιτζ Χιου Κέρτις) σαλπιγγίτιδα, πρωκτίτιδα και τραχηλίτιδα. Αυξάνεται επίσης η πιθανότητα εξωμήτριας κύησης, με όλες τις επιπλοκές που αυτό μπορεί να προκαλέσει.

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για χλαμύδια;

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να εκθέσει κάποιος τον εαυτό του σε όλους αυτούς τους δυνητικούς κινδύνους, καθώς αυτό το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά, είτε σε μονή δόση είτε σε αγωγή που δίνεται διαρκώς και αδιαλείπτως για μια εβδομάδα. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθορίσει με εγκύκλιό του, που κυκλοφόρησε το 2016, τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των χλαμυδίων με αντιβίωση.

Τι πρέπει να προσέξετε στη θεραπεία για τα χλαμύδια;

Όσοι λαμβάνουν θεραπεία για τα χλαμύδια θα πρέπει να απέχουν από κάθε σεξουαλική πράξη για διάστημα τουλάχιστον επτά ημερών. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την θεραπεία δεν επιτυγχάνεται ανοσία και είναι πιθανή μια συμπληρωματική επαναμόλυνση, αν δεν τηρηθούν μέτρα προφύλαξης.

Σε περίπτωση μόλυνσης από αυτό το σεξουαλικά μεταδιδόμενο βακτήριο είναι σημαντικό να ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες του ιατρού, τόσο εσείς όσο και το ερωτικό σας ήμισυ. Συμπληρωματικά, είναι αναγκαία η ενημέρωση όλων εκείνων με τους οποίους κοιμηθήκατε μαζί. Μπορείτε και να αποφύγετε και να θεραπεύσετε τα χλαμύδια αν ακολουθήσετε αυτές τις γενικές επισημάνσεις.Ο λογαριασμός μου Ο λογαριασμός μου

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα μας, συναινείτε στην χρησιμοποίηση των cookies από εμάς.

Κατάλαβα